Környezetvédelem

Szén-dioxid temetők

A C.C.S., vagyis a szénbefogás és -tárolás technológiájának segítségével Kína, a világ legnagyobb károsanyag-kibocsátója az elmúlt 15 hónapban 40 ezer tonna szén-dioxidot „temetett el” az észak-kínai Belső-Mongólia régióban.

Zhang Dongxiao, a Pekingi Egyetem kutatója szerint a belső-mongóliai Ordos medencében található föld alatti sós víztartó réteg összesen 10 milliárd tonna szén-dioxid befogadására képes. Dongxiao elmondta, hogy számos hasonló tulajdonságokkal bíró terület van Kínában, amelyek szintén alkalmasak lehetnek a szén-dioxid tárolására, ezért az ország a C.C.S. eljárás segítségével hatékonyan csökkentheti kibocsátását.

A World Resource Institute (WRI) a szénbefogást és tárolást az egyik leghatékonyabb jelenleg rendelkezésre álló módszerként jegyzi, amely hozzájárulhat a fenntartható energiatermeléshez a jövőben. A WRI sürgette Kínát és az Amerikai Egyesült Államokat –amelyek együtt a világ szén-dioxid kibocsátásának közel feléért felelősek –, hogy közös fellépéssel segítsék a technológia elterjesztését.

Kína a technológia felhasználásával 2014-ig 300 ezer tonnával szeretné csökkenteni szén-dioxid kibocsátását.

Forrás: http://www.ecoseed.org