Környezetvédelem

Egyre szélsőségesebb időjárás

Az éghajlatváltozás következtében egyre intenzívebb, több csapadékkal járó tájfunokra számíthat a Fülöp-szigetek lakossága.

Az elmúlt hetek esőzései és a nyomukban járó áradások megbénították a Fülöp-szigeteket. Manilában, a fővárosban 504 milliméternyi eső esett, az utcákat elöntötte a víz. Mintegy 1,9 millió lakosnak kellett elhagynia otthonát országszerte, 538 ezren tartózkodnak sürgősségi menedékhelyeken.

Az extrém időjárás hátterében a Fülöp-szigetek mellett elhaladó, Kína felé tartó Hajkun tájfun áll, amely felerősítette a nyári monszunidőszak természetes jelenségeit. Ugyanakkor a fülöp-szigeteki politikusok nyilatkozatai szerint az éghajlatváltozás miatt gyakoribbá, normálissá válhatnak a hasonlóan pusztító időjárási viszonyok.

Ramon JP Paje környezetvédelmi miniszter elmondta, hogy a Fülöp-szigeteket különösen súlyosan érinti az éghajlatváltozás, a jövőben hevesebb viharok és esőzések várhatóak a monszun idején, valamint hosszú aszály a száraz évszakban. A miniszter szerint a kormány már dolgozik a hosszú távú terveken, amelyek lehetővé teszik a lakosság és az infrastruktúra megóvását.

Loren Legarda, az éghajlatváltozással foglalkozó szenátusi bizottság elnöke kiemelte, hogy elsősorban az árvíz-megelőzés, a vízelvezető-rendszerek, illetve a hulladékgazdálkodás fejlesztésére van szükség.
Az ország történelmének legpusztítóbb természeti katasztrófái a 2009-es Ketsana tájfun és a 2010-es Washi trópusi ciklon voltak, amelyek együtt közel kétezer ember halálát okozták.

Forrás: http://www.ecoseed.org