Környezetvédelem

Mikróbák gyorsítják az üvegházhatást

A metán egyike az üvegházhatást okozó gázoknak, huszonötször károsabb, mint a szén-dioxid, lebomlási ideje legalább 10 év.

A Yale Egyetem környezetvédelmi és erdészeti tanulmányokkal foglalkozó kutatói a Connecticut északkeleti részén elterülő Yale-Myers erdőben 60 olyan öreg – 80–100 éves – és beteg fára bukkantak, amelyekben a metánkoncentráció több százszorosa volt (15.000 ppm) a levegőben mért átlagos értéknek (2 ppm). A fákat egy gombás fertőzés támadta meg, amely lassan pusztítja el a törzset, megfelelő terepet biztosítva azoknak a mikroorganizmusoknak, amelyek metánt termelnek.

A kutatók számításai alapján a fák évente hektáronként akkora mennyiségű metán kibocsátásáért felelősek, mint amennyi 40 gallon benzin elégetésekor keletkezik. A magas metánkoncentráció miatt ráadásul sérül az erdő szén-dioxid-megkötő képessége is.

Xuhui Lee, a tanulmány társszerzője és Sara Shallenberger, a Yale professzora szerint elképzelhető, hogy a fákban élő mikrobák bocsátják ki a levegőbe kerülő metán 10%-át.