Környezetvédelem

Csökken az amerikai szén-dioxid kibocsátás

Az Amerikai Egyesült Államok gazdaságának karbon-intentizása 4,2%-kal csökkent 2011-ben. Az egységnyi GDP-re jutó, energiatermelésből származó szén-dioxid kibocsátás 2,4%-kal, számszerűen 136 millió tonnával volt alacsonyabb 1,8%-os gazdasági növekedés mellett, mint 2010-ben.

Az amerikai ipari szektorban az energiafogyasztás mértéke 0,7%-kal nőtt, míg a kereskedelemben 0,3%-os visszaesést tapasztaltak. A lakosság 1,1%-kal, a szállítmányozók  1,4%-kal kevesebb energiát fogyasztottak. Összességében a teljes energiafelhasználás 0,5%-kal csökkent, miközben a GDP 1,8%-kal emelkedett, tehát az amerikai gazdaság energia-intenzitása 2,3%-kal alacsonyabb volt 2011-ben.

Természetesen a környezet szempontjából a tényleges kibocsátás, és nem a relatív értékek számítanak. Bár a friss adatok bíztató tendenciát mutatnak, figyelmet érdemel, hogy az Egyesült Államok, a második legnagyobb szén-dioxid kibocsátó ország gazdaságát még mindig befolyásolják a 2008-2009-es válság utóhatásai, illetve az amerikai cégek nagy része ma már például Kínába szervezi a gyártást, tehát a kapcsolódó szén-dioxid kibocsátás is az ázsiai országról szóló statisztikákban jelenik meg.

Forrás: http://www.treehugger.com