Környezetvédelem

Tisztább levegőjű uniós kikötők

Az Európai Unióban bevezetett szigorú szabályozásnak köszönhetően jelentősen csökkent a kén-dioxid koncentráció az uniós kikötőkben.

2010 január óta csak olyan hajók köthetnek ki az Európai Unió kikötőiben, amelyek üzemanyagának kéntartalma nem haladja meg a 0,1 tömegszázalékot. A szabályozást megelőzően a hajók általában 4,5 százalékos üzemanyagot használtak.

Az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának munkatársai a Costa Pacifica tengerjáró hajón utazva mérték a kén-dioxid koncentrációt heti rendszerességgel négy földközi tengeri kikötőben 2009 és 2010 között. Civitavecchiában, Savonában és Palma de Mallorcán átlagosan 66%-os csökkenésről számoltak be a kutatók, míg a nem uniós Tunisz kikötőjében nem tapasztaltak változást a levegő minőségében sem a kén-dioxid, sem más szennyezőanyag tekintetében. Bár a barcelonai mérések naponta más koncentrációt mutattak, a nem messze található Palma de Mallorca adatai meggyőzték a kutatókat.

A zárótanulmány szerint a vizsgálat eredménye megerősítette, hogy a hajók üzemanyagában lévő kén a kikötőkben mért magas kén-dioxid koncentráció fő forrása.

Forrás: http://www.ecoseed.org