Környezetvédelem

Brazília: az erdőirtás megfékezése nem elég

A jaguárok, tapírok, óriás hangyászok és pókmajmok „gyakorlatilag kihaltak” Brazília erdőiben, míg más fajok gyorsabban tűnnek el, mint korábban hitték – írta a Guardian augusztus 14-én.

A Kelet-Angliai Egyetem által vezetett két éves vizsgálat során a tudósok 18 emlősfaj után kutattak 196 helyszínen. A Brazília atlanti-óceáni partjainál elhelyezkedő erdők egykori területének 90%-a elpusztult a mezőgazdasági célú erdőirtás következtében, ezért mára a valaha összefüggő erdőség helyén szétszórt, egymástól különálló erdőtöredékek találhatók, amelyek gyakran nem nagyobbak, mint egy futballpálya. Bár a kormány erőfeszítéseinek köszönhetően tavaly kisebb terület esett áldozatul az erdőirtásnak Brazíliában, mint az előző években , az erdők állapota aggasztó.

A tudósok korábban azt feltételezték, hogy széttagoltságuk ellenére ezek az erdőmaradványok képesek biztosítani az élővilág fennmaradását, azonban a PLoS One folyóiratban megjelent új tanulmány szerint hiába sikerült néhány területet érintetlenül megőrizni, a honos fajok egyedinek száma rohamosan csökken. A kutatók a több mint háromezresre becsült emlőspopuláció mindössze egyötödének bukkantak a nyomára. A pekarifélék teljesen eltűntek, a jaguárok, tapírok, óriás hangyászok a kihalás szélén állnak.

A nemzeti parkok kapcsán ugyanakkor a tudósok megállapították, hogy az erdők védelmét szolgáló szigorú szabályok bevezetése esetén a kisméretű, elszigetelt területeken is hatékonyan megóvható az élővilág.