Környezetvédelem

Hasznos földigiliszták

A földigiliszták képesek eltávolítani a szerves hulladékokból az olyan toxikus nehézfémeket, mint a kadmium és az ólom, ezért hatékonyan alkalmazhatók lennének a hulladékgazdálkodásban.

Swati Pattnaik and M. Vikram Reddy, az indiai Pondicherry Egyetemen kutatói szerint három földigiliszta fajta, az Eudrilus eugeniae, az Eisenia fetida és a Perionyx excavates használhatók arra, hogy a további feldolgozás előtt a hulladékot megtisztítsák a kadmiumtól, réztől, ólomtól, mangántól és cinktől. A kutatók megállapították, hogy a giliszták a nehézfémek akár háromnegyed részét is eltávolíthatják.

A városi lakosság számának növekedése következtében különösen a fejlődő országokban jelent problémát a szerves hulladék kezelése, amelyet gyakran egyszerűen a városok határában helyeznek el, ezzel súlyos szennyezést, a betegségek kockázatának emelkedését és általános ökológiai kárt okozva. Mivel a földigiliszták segítségével a hulladék nehézfémektől mentessé válik, a komposztálás után újrahasznosítható a mezőgazdaságban trágyaként.

Forrás: http://www.scienceblog.com