Környezetvédelem

Óriási élelmiszerpazarlás az USA-ban

Újabb megdöbbentő adat jelent meg arról, mennyi élelmiszer kerül a szemétbe, gyakorlatilag érintetlenül.

Ennek arányát az Egyesült Államokban egy a „nemzeti erőforrások” védelmével foglalkozó tanács, az NRDC 40 százalékra teszi, azaz az amerikaiak csak az általuk vásárolt étel 60 százalékát fogyasztják el. A tanács elgondolkodtatónak tartja ezt, különösen most, amikor – elsősorban a mindenütt tapasztalható szárazság miatt – az élelmiszerárak ütemesen emelkednek.

A felesleges ételek szemétbe dobása az elemzők véleménye szerint mindenek előtt a mezőgazdaságot hozza nehéz helyzetbe. Emellett az országban irdatlan mennyiségű élelmiszerszemét keletkezik, figyelembe véve, hogy a teljes élelmiszerlánc minden szintjén jelentkeznek a fogyasztás fázisáig el nem jutott veszteségek.

Arról nem is beszélve, hogy évente a helytelen élelmiszer-fogyasztási gyakorlat miatt hatalmas érték, mintegy 165 milliárd dollárral felérő ehető élelmiszer végzi évente a szemétben, azaz egy háztartásra vetítve közel 2300 dollárnyi.

Az országban a száraz hulladék fogadására épült lerakókban a legnagyobb tétel az élelmiszerhulladék.

A tanács számításai szerint ha ezen veszteséget 15 százalékkal tudnák csökkenteni, akkor 25 millió amerikait tudnának megfelelően táplálni. 1970-hez képest az amerikai élelmiszerszemét mennyisége 50 százalékkal nőtt – írja az enn.com portálon megjelent ismertetés.