Környezetvédelem

Beárazott jegesmedvék

Érdemes-e finanszírozni a jegesmedvék védelmét az ár/érték arányuk alapján? – Kanada kormánya számára 2011-ben készült háttérelemzés a jegesmedvék gazdasági hasznáról.

A jegesmedvék társadalmi-gazdasági jelentőségét vizsgáló dokumentum szerint „az elemzés a szabályozási és döntéshozatali folyamatok támogatása érdekében jött létre, feltárja a jegesmedvék gazdasági értékét, illetve az őket és élőhelyüket érintő gazdasági tevékenységeket.”

A jelentés alapján Kanada mintegy 15.000 medvének, a világon található teljes populáció kétharmadának ad otthont. A kanadaiak, különösen az északon élő bennszülött népek körében a medvék fontos kulturális, szellemi és gazdasági értéket képviselnek. Az elemzés megállapítja, hogy az éghajlatváltozás és a környezetszennyezés elleni küzdelem szimbólumaként társadalmi jellegű fontosságuk is jelentős.

Kanadának évente 6 milliárd dollárt kell a jegesmedvék védelmére fordítania. Az állatokkal kapcsolatos bevételi források köré tartoznak a vadonban élő medvék megtekintésére szervezett turistautak vagy a sportvadászat, amelyet évi 7,2 millió, illetve 1,3 millió dollárt hoznak.

Forrás: http://www.inhabitat.com