Környezetvédelem

Amerika felfedezi az aluminiumdobozokat!

Az Amerikai Egyesült Államokban tavaly a használt alumínium dobozok több mint felét – 61 milliárd darabot – újrahasznosították.

Az Aluminum Association, a Can Manufactures Institute és az Institute of Scrap Recycling Industries szerint az alumínium italos dobozok újrafeldolgozási aránya 2011-ben a 2010-es 58,1%-hoz képes 7%-kal nőtt, elérte a 65,1%-ot. Az alumínium dobozok újrahasznosítási rátája több mint kétszerese a többi italtartóénak.

„Ha nem hulladékként kezeljük, a fémet számtalanszor újra lehet hasznosítani, amiből a gazdaság, az emberek és a bolygó is profitál, és csökken az italosdobozok ökológiai lábnyoma” – jelentette ki Robert Budway, a Can Manufactures Institute elnöke. Allison Buchanan, az Aluminum Association bizottsági elnöke szerint az alumínium dobozok zöld csomagolási módot jelentenek, mivel 95%-kal kevesebb energia felhasználásával lehet őket újrahasznosítani, mint újakat gyártani. Az újrafeldolgozásukból származó energiamegtakarítás 2011-ben egymillió jármű 12 hónapon át tartó működtetéséhez szükséges üzemanyag energiaértékével volt egyenlő.

Mivel az Egyesült Államokban nagy a kereslet az újrafeldolgozott alumínium dobozok iránt, Mexikó, Kanada és más országok gyakran szállítják „készleteiket” az USA-ba, ahol azokat újrahasznosítják. 2011-ben a behozatal 25%-kal nőtt.