Környezetvédelem

Hatékonyabb fellépés a hulladékmaffiák ellen

A brit kormány alá tartozó Környezetvédelmi Ügynökség és nem a rendőri szervek hozták nyilvánosságra Nagy-Britanniában, hogy a megelőző évihez képest több mint háromszor annyi bűnelkövetőt kaptak el tavaly, akik nem a törvények szerint jártak el a hulladékkal.

Elsősorban a nem megfelelő hulladéklerakás, valamint az illegális hulladékkereskedelem szerepelt az elkövetők bűneként. Az országban (az ügynökség irodái Angliában és Walesben tevékenykednek) hatékonyabban sikerült lecsapni a hulladékkal kereskedő bandákra is, és összesen 335 személyt sikerült megbüntetni.

A kirótt büntetések értéke 2010-hez képest 80 százalékkal növekedve elérte az 1,7 millió fontot, azaz forintban bőven meghaladta a fél milliárdot. Összesen 16 személyt ítéltek elzárásra. Az ügynökség forró vonalat működtet, amin bejelentések tehetők bűnelkövetésekről. Volt olyan eset, ahol egy vállalkozás a használt autógumikból összesen egymillió darabot szórt szét brit földön, nem kijelölt lerakókba.

Összesen 750 illegális lerakót sikerült felszámolni, ezekbe elsősorban építési hulladékot raktak.

Közölték egyebek között, hogy az ügynökség jelenleg 132 pénzügyekkel kapcsolatos vizsgálatot folytat, elsősorban a hulladékkal nem jogszerűen foglalkozó vállalkozóknál, akik vagyonát, amennyiben beigazolódik ténykedésük jogtalansága, elkobozhatják. Tavaly Nagy-Britanniában ezen elkobzások értéke elérte a 2,2 millió fontot, volt olyan eset, ahol több száz millió forintnak megfelelő vagyoni értéket koboztak el – közölte honlapján (environment-agency.gov.uk) az ügynökség.