Környezetvédelem

Online vadpiac

Virágzik a veszélyeztetett fajokkal való illegális kereskedelem az interneten – ma már az eBayen és hasonló oldalakon bonyolítják a legtöbb feketepiaci üzletet.

A kereskedők kifinomult módszerekhez folyamodnak: gyakran chatszobákban vagy olyan honlapokon tárgyalnak a vevőkkel, amelyek egyszerű kereséssel megtalálhatatlanok, termékeik mibenlétének eltitkolása érdekében kódszavakat, mozaikszavakat vagy elgépeléseket használnak, leletként, befogott élő állatok esetén fogságban tenyésztettként hirdetik őket. Az „ökörcsont” például az elefántcsontot takarja, az eBay több ezer találatot dob a keresésre.

A legkeresettebbek áruk közé tartoznak még a tigris és orrszarvú testrészek, elsősorban a csontok, amelyeket a tradicionális gyógyászatban, vagy őrölt formában boralapanyagként használnak. A leopárd- és jegesmedveprém, illetve a ritka madarak, hüllők, halak szintén nagy összegekért cserélnek gazdát.

A bűnüldöző szervek nem rendelkeznek pontos adatokkal a veszélyeztetett fajokat érintő online kereskedelem mértékéről. A Global Financial Integrity lobbicsoport becslése alapján 2011-ben legalább 5000 milliárd dollár – amely megfelel Magyarország tavalyi GDP-je huszonötszörösének – értékű forgalmat bonyolítottak az illegális kereskedők. A helyzet olyannyira súlyos, hogy egyes vélemények szerint a veszélyeztetett fajok fennmaradását leginkább az internetes kereskedelem fenyegeti.

Forrás: http://www.treehugger.com