Környezetvédelem

Gyorsabban olvadnak Patagónia gleccserei

Az elmúlt négy évtizedben fokozatosan csökkent Patagónia jégborította területeinek kiterjedése, 2000 óta az olvadási arány 50%-kal növekedett.

Az Argentína és Chile fennhatósága alá tartozó Patagónia északi és déli részén helyezkedik el a déli félteke második legnagyobb – az Antarktisz az első – jégborította térsége. Az 1970-es évektől 2000-ig az olvadás évente 0,042 milliméterrel járult hozzá az éves tengerszint-emelkedéshez.

2000 óta azonban a jég gyorsabb ütemben húzódik vissza, évente 0,067 milliméterrel növelve a tengerszintet, ami összesen körülbelül annyi vizet jelent, amennyi 3,3 centiméteres vízmagassággal beboríthatná az Amerikai Egyesült Államok teljes területét. Bár sok patagóniai gleccser állapota stagnál, néhány növekszik, egészében egyre csökken a gleccserek által elfoglalt terület, évente átlagosan 1,8 méternyi jégtakaró vész el.

A jég visszahúzódása a magasan lévő szakaszokon a leglátványosabb – a hőmérséklet folyamatos emelkedése közvetlenül felelős az olvadásért, közvetve azt okozza, hogy hó helyett egyre gyakrabban hullik eső, és a gleccserek mozgása intenzívebb.

Forrás: http://www.treehugger.com