Környezetvédelem

ENSZ: több természetvédelmi területet!

A veszélyeztetett fajok megmentése és a biológiai sokféleség megőrzése érdekében hatalmas új természetvédelmi területek létrehozását sürgeti az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) új jelentése.

1990 és 2010 között a szárazföld tekintetében 8,8%-ról 12,7%-ra, a tengerek esetén 0,9%-ról 4%-ra nőtt a védett övezetek aránya. 2010-ben nemzetközi megállapodás született arról, hogy a mutatókat 17, illetve 10%-ra emelik 2020-ig, amihez Argentína területének kétszeresét és egy Ausztrália nagyságú óceanrészt kell védelem alá helyezni.

Az UNEP értékelése szerint azonban az előrelépések késnek, miközben számos elemző állítja, hogy a meghatározott célok megvalósulása sem elegendő a fajok eltűnésének megakadályozásához. A jelentés továbbá kiemelte, hogy a biológiai sokféleség szempontjából legfontosabb területek 50%-a a mai napig védtelen.

„A természetvédelmi területek jelentősen hozzájárultak a biodiverzitás megőrzéséhez, számuk növelése elengedhetetlen egy virágzó bolygó és az emberi közösségek számára.” – jelentette ki Julia Marton-Lefèvre, a jelentés társszerzője. Ugyanakkor a rezervátumok kijelölésére országonként különböző szabályok vonatkoznak, és különösen nehéz a védett tengeri övezetek létrehozása, mivel azok gyakran határokon átnyúló együttműködést igényelnek.

Az UNEP jelentést a Nemzetközi Természetvédelmi Kongresszuson mutatták be, amelyen felszólalt Rachel Kyte, a Világbank fenntartható fejlődésért felelős alelnöke. Kyte felhívást intézett a természetvédő csoportokhoz, hogy céljaik elérése érdekében működjenek szorosabban együtt a vállalkozásokkal.

Forrás: http://www.guardian.co.uk