Környezetvédelem

Üzleti kérdés az éghajlatváltozás?

Az éghajlatváltozás problémája egyre gyakrabban szerepel a világ legnagyobb cégeinek napirendjén, ahogy növekszik a szélsőséges időjárási események száma.

A Carbon Disclosure Project szerint a Global 500, vagyis a világ 500 legnagyobb cégeinek 81%-a ismerte fel az éghajlatváltozás okozta kockázatokat, és 37%-uk látja úgy, hogy azok valós és fenyegető veszélyt jelentenek vállalkozására nézve.

Paul Simpson, a Carbon Disclosure Project vezérigazgatója szerint a cégekre egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy hosszú távú alkalmazkodó képességet alakítsanak ki. Egyesek nagyon jól teljesítenek, mások lemaradnak, miközben a gazdasági kényszer folyamatosan növekszik, sok befektető már figyelembe veszi a kibocsátási adatokat, mielőtt üzletet kötne.

A Carbon Disclosure Project jelentése szerint a megkeresésükre reagáló cégek 96%-a felsővezetői szinten kezeli az éghajlatváltozással kapcsolatos kérdéseket, ami a tavalyi értékhez képes 3%-os emelkedést mutat. A döntéshozatali-folyamatban és a stratégiaalkotásban 10%-kal több, összesen a vállalkozások 78%-a veszi figyelembe a klímaváltozást mint szempontot és befolyásoló tényezőt. 2009-hez képest 13,8%-kal csökkent szén-dioxid kibocsátásuk, amely jelenleg körülbelül 3,1 milliárd tonna évente.

A környezeti kérdésekben legjobban teljesítők táborába tartozik a Nestlé, a Bayer, a BASF vegyipari cég, a BMW, a Gas Natural.

Bár sok cég fordít figyelmet az éghajlatváltozásra, kevesen tűznek ki és valósítanak meg konkrét célokat, befektetéseket a károsanyag-kibocsátás csökkentése terén.

Forrás: http://www.ecoseed.org