Környezetvédelem

Újabb élelmiszerforradalom?

Ha az élelmiszerárak növekedési tendenciája nem változik, 2013 augusztusában ismét forradalmi hullám söpörhet végig a bolygón.

A Cambridge-i New England Complex Systems Institute munkatársai úgy vélik, az élelmiszerárak központi tényezőként befolyásolják a társadalmi nyugtalanság kialakulását, ha egy bizonyos küszöbérték fölé emelkednek, zavargások várhatók. A kutatócsoport grafikonon ábrázolta az ENSZ élelmiszer-árindexét és a lázongásokat, a két függvény szoros összefüggést mutat, ez azonban önmagában nem újdonság.

Érdekes viszont, hogy a tudósok szerint a magas élelmiszerárak nem feltétlenül okoznak demonstrációkat, inkább csak megteremtik azokat a feltételeket, amelyek fennállása esetén bármely apróság társadalmi megmozdulásokhoz vezethet. 2011. december 13-án a kutatók prezentálták elméletüket az Amerikai Egyesült Államok kormányának és figyelmeztettek, hogy az árak elérték a kritikus pontot. Néhány nappal később Tunéziában Mohamed Bouazizi a kormányzati politika elleni tiltakozásképpen felgyújtotta magát, tette pedig az arab tavasz nyitánya lett.

Jelenleg az élelmiszerárak a küszöbérték felett vannak, bár az általános trend egyelőre elmarad a kutatók által kritikusnak vélthez képest. Ha azonban a áremelkedés azonos tendenciával folytatódik, Marco Lagi és kutatótársai szerint 2013 augusztusára a világ ismét puskaporos hordóvá válhat.

Forrás: http://www.technologyreview.com