Környezetvédelem

Képviselők a Shell ellen

Az Egyesült Királyság parlamenti alsóházának Környezetvédelmi Vizsgálóbizottsága moratóriumot követel az északi-sarki olajfúrásra a környezet védelme érdekében.

A sarkköri jég katasztrófával fenyegető ütemben olvad – rossz hír az emberiségnek, a bolygónak, a Shellnek viszont hatalmas üzleti lehetőség. Az Obama adminisztráció nemrég jóváhagyta a cég északi-sarki olajfeltárásra vonatkozó elképzeléseit, annak ellenére, hogy a szakértők figyelmeztettek, a vállalat tervei az esetleges olajömlés kezelésére nem megfelelőek.

A brit parlamenti képviselők álláspontja szerint mindaddig nem szabad megkezdeni az északi-sarki olajkincs feltárását, míg nem jön létre az univerzális szabályozási háttér és a mostaninál jóval kiterjedtebb, szinte korlátlan pénzügyi háttérrel rendelkező felelősségi rendszer az olaj- és gázipar tevékenységek terén.

Caroline Lucas zöldpárti képviselő elmondta, hogy az északi olajért folyó verseny gyorsabban bontakozik ki, mint ahogy a szabályozási vagy technikai fejlődés zajlik, ez pedig példátlan nagyságú kockázatot rejt magában. Joan Walley, a bizottság elnöke azzal érvelt, hogy ha a sarkvidéki tél beállta előtt katasztrófa történik, a következő nyárig nem lehet megállítani az olajömlést, ami borzalmas következményekkel járna az élővilágra nézve. A Bizottság véleménye nem kötelezi a brit kormányt.