Környezetvédelem

A PM10 változatlanul gyötri a városi lakosságot

Mindez azt is jelenti – állapítja meg az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) -, hogy változatlanul sürgős feladat a városi térségek levegőminőségének javítása.

Az ügynökség szerint a városi lakosság 95 százaléka szenvedett tavaly a PM10-től, azaz ezektől a 10 mikrométernél kisebb szálló részecskéktől, melyeket állítólag zömmel a dízel üzemű járművek kipufogójából kerülnek a levegőbe.

A PM10 méretű részecskék egészségre már káros arányú koncentrációjának az európai városi lakosság több mint ötöde volt(van) kitéve, a finomabb szemcséjű (PM2.5-ös) portól 30 százalék károsodik, mert környezetükben a koncentráció értéke magasabb, mint amennyit az Európai Unió elfogadhatónak tart. Ez éves szinten határozza meg a por koncentrációjának megengedett nagyságát, mint amely felett az már az egészségre ártalmas.

Az EEA arra is felhívta a figyelmet, hogy az ózon terén is igen rossz a helyzet: a 2010-es évről kimutatott és most közölt uniós adat szerint az Egészségügyi Világszervezet éves referenciaértéke felett volt a koncentrációja a városokban és ez a lakók 97 százalékát érintette. Az enyhébb uniós referenciaérték figyelembevétele mellett is a lakosság 17 százaléka volt kitéve az ózon (O3) túl magas koncentrációjának.