Környezetvédelem

Éghajlatváltozás – számokban

Egyre tarthatatlanabbá válik a nézet, hogy az éghajlatváltozás közvetlen hatásaival csak a jövőben kell majd szembenéznünk: egy új tanulmány szerint évente közel 1,2 milliárd dolláros kár és 400.000 ember halála követlenül a klímaváltozás számlájára írható.

A DARA európai civil szervezet és a Climate Vulnerable Forum szerdán nyilvánosságra hozott tanulmánya, a Climate Vulnerability Monitor: A Guide to the Cold Calculus of A Hot Planet alapján a globális GDP 1,6%-át, körülbelül 1,2 milliárd dollárt emészt fel évente a klímaváltozás következményeinek kezelése, csak a légszennyezés 4,5 millió ember halálához járul hozzá – a számok önmagukban is sokkolóak, pedig ez még csak a jelen, a jövőben sokkal drámaibb állapotokra számíthatunk.

A kutatók becslése szerint 2030-ban az éghajlatváltozás és a légszennyezés kapcsolódó költségei elérik a globális GDP 3,2%-át, ráadásul az egyébként is sérülékenyebb fejlődő országok lesznek kénytelenek szembenézni a legsúlyosabb hatásokkal, körükben akár 11%-os GDP visszaesés várható. A gyakorlatban ez azt is jelenti, hogy az extrém időjárás miatt bekövetkezett károk a mezőgazdasági termelésben milliókkal növelik az alultápláltság, a szegénység és az ezekhez kapcsolódó betegségek áldozatainak számát.

Az éghajlatváltozás nem kíméli a nagy, erős és fejlett gazdaságokat sem, 2030-ra az Amerikai Egyesült Államok GDP-je 2%-ának megfelelő, Kína esetén 1,2 billió dolláros kár keletkezhet évente.

Forrás: http://www.guardian.co.uk