Környezetvédelem

A hulladékgazdálkodás privatizálása mellett a britek

A brit vállalkozások hulladékgazdálkodási elképzelései a jelek szerint pont ellentétesek – az egyébként az EU-s kötelezettségszegési eljárásába is „beleszaladt” – magyar (törvény)tervezet elképzeléseivel.

A CBI, azaz a befolyásos brit gyáriparos-szövetség szerint éppen a hulladékgazdálkodás kiszervezése lenne előnyös Nagy-Britanniában, azaz az állami hulladékkezelési monopólium feltörése és versenyeztetése, mert az adófizetőket jobban tehermentesíthetné, a versenyhelyzet az államnak több mint 22 millió font évi megtakarítását tenné lehetővé.

A pollutionsolution-online.com portál szerint a CBI az Oxford Economics gazdasági kutatóintézet tanulmányára alapozza javaslatát. Az intézet mintegy húsz angliai, a helyi hatóságok által nyújtott hulladékgazdálkodási szolgáltatást vizsgált meg, és tanulmányozta, miként, milyen mértékben lehetne ezeket külső független, illetve belső (saját) forrásokból finanszírozni.

Feltételezésük volt, hogy a költségvetési források a 2014-15-ös költségvetési évben valószínűleg körülbelül 8 százalékkal csökkennek.

Az intézet változtatásokat sürget a kormányzat részéről, elősegítendő a független, azaz külső szolgáltatókat, hogy tisztább képet kaphassanak, ezért mindenek előtt egy átlátható piaci helyzet felvázolását javasolja, hogy a teljesítmények és a szolgáltatók összehasonlíthatóvá válhassanak.