Környezetvédelem

A vörösiszap-katasztrófa: Új, saját gyártású dokumentumfilm premierje az OzoneNetwork TV műsorán

2012.10.04. - 15:35  |  Nincs hozzászólás

Már két év is eltelt az ajkai vörösiszap-katasztrófa óta, de vannak, akik sosem felejtik el a tragédia napját. Az OzoneNetwork TV stábja az iszapömlés idején is a helyszínen forgatott, és most visszatértek megnézni, mi változott az elmúlt időszakban. A film feltárja a tragédia okait és következményeit, a településen végzett mérések döbbenetes adatait, valamint a látványos számítógépes grafikákkal megmutatja, mi történt az iszapömlést megelőző pillanatokban.

Magyarország történetének egyik legnagyobb környezeti katasztrófája a szemünk előtt történt, mégis rengeteg kérdés övezi még mindig. Az OzoneNetwork TV az iszapkatasztrófára emlékezve egyórás dokumentumfilmet mutat be az eseményről és utóéletéről a tragédia második évfordulóján.

A környezetvédelemmel aktívan foglalkozó csatorna műsorkészítőinek legfontosabb célkitűzése a katasztrófa megtörténtéhez vezető okok teljes körű feltárása, de szakértők bevonásával az iszapömlés környezeti hatását és következményeit is kutatják. A filmben megszólaltatják azokat, akik az évtizedeken át féltve őrzött emléktárgyaikat, a szülői házukat, a megélhetésüket veszítették el, nyilatkozataik segítségével a tragédia lelki hátterébe nyerhetünk bepillantást.

2010. október 4-én 12:25 perckor a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. Ajka melletti tízes vörösiszap-tározó kazettája átszakadt. Az egymillió köbméternyi erősen lúgos, mérgező, maró hatású zagy percek alatt elöntötte Kolontárt és Devecsert, befolyt a házakba, magával sodorta az embereket, autókat és minden mozdítható tárgyat. Tíz ember meghalt, négyszázhatan megsérültek, ebből százhúszan súlyosan. Kipusztult a Torna patak teljes élővilága, elszennyeződött a Marcal folyó, nem sokkal később pedig a szennyeződés a Dunába is bekerült.

A dokumentumfilmek operatőre, Molnár Gábor így emlékszik a forgatásra: „Amikor itthonról elindultunk, azt hittem, hogy a házak közvetlenül a tározó mellett lesznek. Amikor leértünk, szörnyű látvány fogadott, láttam, hogy a tározótól igen nagy távolságra lévő házak is súlyosan károsodtak. Akkor értettem meg, hogy milyen nagy mennyiségű iszap zúdult a környékre. A fiam abban az évben született, ezért számomra a legszörnyűbb az iszapos törött játékok látványa volt.”

Az OzoneNetwork szerkesztő-riportere, Rideg Richárd elmondása szerint: „Amikor történik valami olyan, amire nehéz szavakat találni, akkor mindig megjelennek a megfelelő emberek és elmondják, mi történt vagy éppen mi történhetett. A vélt vagy valós felelősök meg a karjukat tárogatják, hogy akkor most ők mit is mondhatnának. Mi nem ezt akartuk megmutatni. Természetesen rengeteg szakértő szólal meg a dokumentumfilmben, de a történetet a túlélők mesélik el. Talán ez az 55 perc segít mindannyiunknak egy kicsit jobban megérteni a 2010 októberében történteket.”

Az Origo Zrt. televíziós üzletágának programigazgató-producere, Pálmai L. Ákos elmondta: „Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy jó minőségű, nézhető és informatív dokumentumfilmek készüljenek Magyarországon. Ebben az alkotásban a 21. század televíziós technikáját használjuk, szemléletes számítógépes animációkkal mutatjuk be hogyan és miért történt a tragédia. Célkitűzéseink között szerepel még több magyar téma feldolgozása. Nemsokára újabb OzoneNetwork dokumentumfilmmel találkozhatnak az OzoneNetwork TV nézői.”

A dokumentumfilm egyszerre lesz ingyenesen elérhető október 4-én 12:00-tól a T-Home Moziarénában, a UPC Videótárban, a Videa.hu és a YouTube videómegosztókon és az OzoneNetwork TV Facebook oldalán.

YouTube előnézeti kép

Este az OzoneNetwork TV műsorán 22:00-kor lesz látható, a Parlament Televízióban pedig 23:00-kor kerül adásba A vörösiszap-katasztrófa című magyar dokumentumfilm.

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »