Környezetvédelem

Újabb EU lépések a kibocsátás visszafogásáért

Az Európai Unió új mérési és ellenőrzési rendszert vezet be a hajózásban 2013-tól - Siim Kallas, a Bizottság elnökhelyettese és Connie Hedegaard, éghajlatpolitikáért felelős biztos közös nyilatkozata gyors lépésekre szólított fel a üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében.

A nyilatkozat szerint globális megoldásokat igényel a hajózás környezeti lábnyomának mérséklése, mivel a globális iparágról van szó. A szektor éves kibocsátását 900 millió tonnára becsülik, amely 2050-re várhatón kétszeresére nő, hacsak nem születnek meg a szükséges rendelkezések.

Jelen pillanatban nincs nemzetközi szabályozás a hajók kibocsátása kapcsán, bár az International Maritime Organization (IMO) 2011-ben elfogadott egy energiahatékonysági intézkedésrendszert, az ENSZ illetékesei szerint ez nem elég hatékony.

“Az Unióban számtalan lehetőséget mérlegelünk, beleértve piaci mechanizmusokat is. Egy egyszerű, megbízható és globális szinten is megvalósítható, a kibocsátás nyomon követését, jelentését és ellenőrzését biztosító rendszer, amely az üzemanyag-fogyasztásra koncentrál, megfelelő kiindulási pontot jelent. Az EU hozzájárul a folyamat globális fejlődéséhez és az IMO által elindított folyamat működtetéséhez. Közös célunk, hogy 2013 elejére létrehozzunk egy mérési és ellenőrzési rendszert” – áll a biztosok nyilatkozatában.

Forrás: http://www.ecoseed.org