Környezetvédelem

Veszélyben a Gyilkos-tó, cselekedni kell

2012.10.05. - 10:05  |  Nincs hozzászólás

A tó vízminősége folyamatosan romlik és elindult a meder feltöltődése is. Mozgalom indult Székelyföld állóvizeinek megmentéséért. Az első helyszín a Gyilkos-tó, ahol búvárok végeztek tudományos méréseket. Az akciót Hargita Megye Tanácsának Hegyimentő Közszolgálata szervezte.

Alig 10 fokos volt a Gyilkos-tó vize, ám ez nem akadályozta meg a marosvásárhelyi, csíkszeredai és a gyergyószentmiklósi hegyimentő szolgálat búvárait abban, hogy lemerüljenek. A szakemberek szerint ugyanis az 1837-ben egy földcsuszamlás miatt keletkezett Gyilkos-tó megmentéséért azonnali óvintézkedéseket kell hozni. A víz minősége folyamatosan romlik és elindult a meder feltöltődése is.

„Mi is kapunk egy képet arról, hogy mi van a tó fenekén, mivelhogy gondolkozunk, és több felmerülő lehetőség közül próbáljuk a legjobbat kiválasztani arra, hogy lelassítsuk és megakadályozzuk a tó feltöltődését valamilyen módon” – mondta Hegyi Barna, a Békás-szoros Nagyhagymás Nemzeti Park igazgatója.

A Hargita megyei Hegyimentő Közszolgálat újonnan alakult búvárszakosztályának ez volt az első bevetése. „Több ponton végeztünk iszapréteg-vastagság mérést. Azt most pontosan nem tudom, hogy hány helyen, mert azt majd utólag összesítjük, és a Babes-Bolyai Tudományegyetem Földrajz karának kihelyezett tagozata itt Gyergyószentmiklóson fogja feldolgozni kolozsvári segítséggel” – közölte a Duna Híradóban Lukács Lehel, a szolgálat vezetője.

A Gyilkos-tó után más Hargita megyei, majd később minden székelyföldi tavat megpróbálnak megvizsgálni.

A Gyilkos-tó Erdély legnépszerűbb helyei közé tartozik,így nem meglepő, hogy a nép legendát is körített mögé. A történet szerint a szépséges Eszter beleszeretett egy daliás legénybe, akit az esküvő előtt elvittek katonának. Ahogy a lány minden nap a szabadban várt a kedvesére, meglátta egy zsiványvezér, aki elrabolta és hosszabb időn keresztül próbálta rávenni, hogy inkább hozzá menjen feleségül.

Mivel ez nem sikerült, erőszakkal próbálta elvenni a lányt, aki hegyekhez kiáltott segítségért. A természet válaszolt, s egy hatalmas viharral elmosta a lányt, a zsivány táborát, sőt, egy környékben legeltető juhászt és nyáját is. A vihar nyomában hatalmas sziklatorlaszok gördültek a völgybe, melyek elzárták a patak útját, így az feltöltötte a fenyvessel teli völgyet. A legenda szerint aki belenéz a Gyilkos-tó vizébe, az most is láthatja Eszter szürkészöld szemeinek csillogását.

Forrás: http://www.kulturpart.hu

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »