Környezetvédelem

A Disney fejet hajt a környezetvédők követelései előtt

A Disney elkötelezte magát teljes papírfelhasználásának csökkentése és az újrahasznosított papír előnyben részesítése mellett.

2010-ben a Rainforest Action Network (RAN) környezetvédelmi csoport laboratóriumi vizsgálatot végeztetett több tucat gyermekkönyvön, melynek eredményeként kiderült, hogy a legtöbb könyv készítésekor – beleértve a The Walt Disney Co. termékeit – valószínűleg Indonéziából származó papírt használtak. A gyermekkönyvek nagy részét Kínában gyártják, az ország legnagyobb papírbeszállítója pedig Indonézia, ahol az erdőkitermelés, a bányászat és a mezőgazdasági tevékenységek végveszélybe sodorták az őserdőket. A RAN kampányt indított a Disney ellen, amely nemrég a természetvédők győzelmével zárult.

A Disney új papírkezelési politikája a következő célok mentén alakul: a cég csökkenteni fogja teljes papírfelhasználását, előnyben részesíti az újrahasznosított papírt, nem vásárol a Forest Stewardship Council (FSC) besorolása szerint magas természetvédelmi értékkel, illetve szénmegkötő képességgel bíró erdőkből származó papírt, ezzel elismerve, hogy az erdők nem csak a biodiverzitás megőrzésében, hanem a levegőben található szén-dioxid koncentrációjának csökkentésében is jelentős szerepet játszanak.

A cég mindenképpen felszámolja az Asia Pulp & Paper (APP) papírgyártóval fennálló üzleti kapcsolatát. Az APP és az Asian Pacific Resources International Holdings (April) indonéz cégeket számos kritika érte környezetvédő csoportok felől az indonéziai őserdőkben okozott pusztítás miatt.