Környezetvédelem

Geoengineering: lehet jó, de túl sok a bizonytalanság

2012.10.16. - 14:44  |  Nincs hozzászólás

Megosztja az éghajlatváltozással foglalkozó kutatókat és szakértőket a geoengineering: egyes vélemények szerint ezek az eljárások jelenthetik a legbiztosabb megoldást a katasztrófa elkerülésére rövid távon, míg mások az ökoszisztémát veszélyeztető lehetséges következmények figyelembevételére szólítanak fel.

A Biológiai Sokféleség Egyezményhez (CBD) kapcsolódó, az indiai Hyderabadban 170 ország részvételével zajló 11. konferencia (COP11) résztvevői egy új jelentés kapcsán osztották meg egymással álláspontjukat a kérdésről.

A geoengineering technológiák biodiverzitásra gyakorolt hatását tanulmányozó, 2010-ben felállított kutatócsoport jelentése szerint az olyan eljárások, mint az SRM, vagyis a napfény visszatükrözése vagy a CDR, a szén-dioxid légkörből való eltávolítása lassíthatják az éghajlatváltozást, de előre nem látható, kiszámíthatatlan és akár fenyegető következményekkel járhatnak a biodiverzitásra nézve. A kutatók szerint a kibocsátás csökkentése a leginkább járható út a globális felmelegedés elleni küzdelemben, ám ezen a téren nem igazán történik előrelépés. "A várható 4°C-os hőmérséklet-emelkedés miatt más lehetőségeket is meg kell vizsgálnunk." - jelentette ki Phil Williamson, a kutatócsoport vezetője.

A jelentés szerint bár az SRM technológiák képesek az éghajlatváltozás legsúlyosabb következményeit tompítani, az probléma eredőjét, az emberi tevékenység nyomán a légkörbe került üvegházhatású gázok magas koncentrációját azonban nem oldják meg. Az esetleges negatív hatások az ózonréteg állapotának változása, az óceánok savasodása és a fény mennyisége kapcsán a növénytermesztésben fellépő nehézségek.

A CDR eljárások kapcsán a kutatók megállapították, hogy azok kevésbé hatékonyak és hatásuk a biodiverzitásra nagymértékben függ az alkalmazott módszertől. A kutatócsoport arra is figyelmeztetett, hogy a valóban hatékony alkalmazáshoz széleskörű nemzetközi megállapodás szükséges, amelynek elérése nem lenne könnyű feladat.

Forrás: http://timesofindia.indiatimes.com

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »