Környezetvédelem

Norvégia is szigorít

Norvégia kétszeresére emeli az olajipart sújtó szén-dioxid adót, a pluszbevételből az éghajlatváltozás hatásainak enyhítését és az erdők megóvását célzó programokat finanszíroz.

A norvég kormány bejelentette, hogy a tengeri olajfúró társaságok szén-dioxid adóját tonnánként 34-ről 73 dollárra, míg a halászati ipar esetén 8 dollárra emelik, 1,6 milliárd dollárral támogatják az éghajlatváltozás elleni küzdelemre, a megújuló energiákra és a fejlődő országok élelmiszerbiztonságának megerősítésére irányuló projekteket, valamint a jelenlegi 527 millió dollár mellett további 71 millió dollárt fordítanak erdőgazdálkodási programokra a fejlődő országokban.

Korábban többek között Brazília, Indonézia és Etiópia részesült az erdővédelemre összpontosító norvég segélyekből. Norvégia 111 millió dollárt kíván szénkvótára költeni 2013-ban, illetve új, a szén-dioxid kibocsátás csökkentését célzó építkezési szabályokat vezet be 2015-tól, valamint növeli erőfeszítéseit a járművekhez kapcsolódó károsanyag-kibocsátás visszafogása terén.

Forrás: http://www.guardian.co.uk