Környezetvédelem

Tengervízből készíthet repülő-üzemanyagot az amerikai haditengerészet

A hadszíntéri üzemanyag-gyártási lehetőségeket vizsgálva a Amerikai Haditengerészet Kutató Laboratóriumának (NRL) szakértői egy olyan eljáráson dolgoznak, amely lehetővé teszi, hogy a tengervíz segítségével szén-dioxidból és hidrogénből közvetlenül JP-5-öt, repülőgép-üzemanyagot hozzanak létre.

Dr. Heather Willauer, az NRL kutatóvegyésze szerint a haditengerészeti logisztika súlyos környezeti hatások nélkül válna lényegesen könnyebbé, nőne a haderőnem energiabiztonsága és függetlensége, a technológia alkalmazásával az időigényes és veszélyes tengeri “tankolásra” nem volna többé szükség.

Az NRL kutatói sikereket értek el a tengervízből való szén-dioxid kivonás és hidrogéngáz létrehozása terén, melyekből a repülőgépekben használható szénhidrogént képesek termelni. Elsőként a haditengerészet Nimitz-osztályú anyahajói gyárthatnák menet közben a JP-5-öt.

Bár a Nimitzek atomenergiával működnek, így kevésbé vannak kiszolgáltatva az ellátási láncban fellépő zavarok hatásának, hadszíntéri szabadságuk jelentősen növekedne az eljárásnak köszönhetően.

Forrás: http://www.earthtechling.com