Környezetvédelem

A legveszélyeztetettebb főemlősök listája

A listán szereplő fajok nagy része a kihalás szélén áll, pusztulásukért elsősorban az őserdők kiirtása, az illegális vadkereskedelem és a bozóthús népszerűsége tehető felelőssé.

“A jelentés ismét felhívja a figyelmet arra, hogy az emberi tevékenység súlyosan fenyegeti a főemlősök fennmaradását.” – emelte ki Dr. Christoph Schwitzer, a Bristol Conservation and Science Foundation (BCSF) kutatásvezetője. Schwitzer elmondta, hogy a makik helyzete különösen elkeserítő gyorsasággal romlik, az otthonukban, Madagaszkáron három éve tartó politikai válság és a hatékony védelem hiányának következtében. A délkelet-ázsiai térségben az illegális kereskedelem veszélyezteti a főemlősöket.

Afrikában a Rondo-fülesmaki (Galagoides rondoensis), a Roloway-cerkóf (Cercopithecus roloway), a Pennant-vöröskolobusz (Piliocolobus pennantii pennantii), a Tana-kolobusz (Piliocolobus rufomitratus) és a keleti síkvidéki gorilla (Gorilla beringei graueri), Madagaszkáron a Berthe-egérmaki (Microcebus berthae), a kékszemű szerecsenmaki (Eulemur flavifrons), a vörös vari (Varecia rubra), a fürgemaki (Lepilemur septentrionalis), a selymes szifaka (Propithecus candidus) és az indri (Indri indri), Ázsiában a törpe koboldmaki (Tarsius pumilus), a jávai lajhármaki (Nycticebus javanicus), tömpeorrú majom (Nasalis concolor), a Delacour-langur (Trachypithecus delacouri), fehérfejű langur (Trachypithecus poliocephalus), a bíborarcú langur (Trachypithecus vetulus nestor), a szürkelábú karcsúmajom (Pygathrix cinerea), a vietnámi piszeorrú majom (Rhinopithecus avunculus) és a szürkebóbitás gibbon (Nomascus nasutus), Dél-Amerikában a barna pókmajom (Ateles hybridus), barnafejű pókmajom (Ateles fusciceps fusciceps), a csuklyásmajom (Cebus kaapori), a kabócamajom (Callicebus oenanthe) és a baran bőgőmajom (Alouatta guariba guariba).

Forrás: http://www.ecorazzi.com