Környezetvédelem

India: fejlődés/biodiverzitás/társadalom?

A halászatból, az erdőkből és mezőgazdaságból élő indiaiak életminőségét fenyegetheti leginkább a fajok pusztulása, de a biodiverzitás megőrzése érdekében tett lépések is súlyos következményekkel járhatnak rájuk nézve.

Egyrészt szembe kell nézniük annak veszélyével, hogy földjeik terméketlenné válnak vagy elveszítik őket az erózió és a bányászat miatt, másrészt az erdők és tengeri területek védelmét szolgáló kormányzati intézkedések is kiszoríthatják őket lakóhelyükről.

Az indiai kormány állítása szerint a megélhetés mint szempont szerepel a biodiverzitás megőrzését célzó tervekben. M.F. Farooqui, a Környezetvédelmi Minisztérium tisztviselőjének elmondása alapján a Nemzeti Mezőgazdasági Foglalkoztatási Garancia Program évi 7 milliárd dolláros költségvetésének egy részét zöld munkahelyek létrehozására fordítják.

India számára kihívást jelent összeegyeztetni a természet megóvását és a fejlődést. Az ország hatalmas és egyre növeknő energiaigényének kielégítését újabb és újabb nukleáris létesítmények és szénerőművek kiépítésével igyekzik fedezni, ennek ellenére körülbelül 400 millió lakos elektromos áramhoz való hozzáférése továbbra is megoldatlan. A faji sokféleség védelmére nemrég 50 millió dollárt különítettek el – közvetlenül azután, hogy közel 200 millió dolláros kerettel létrehozták a beruházások gyorsított elbírálását végző Nemzeti Beruházási Fórumot -, szakértők szerint azonban a lépés jelentősége kicsi, mivel Indiában jelenleg a belső fejlődés serkentése az elsődleges cél, minden más kérdés háttérbe szorult.

Forrás: http://www.smartplanet.com