Környezetvédelem

A vízellátás biztonsága 2030-ra veszélybe kerülhet

A közműveknek fel kell készülniük, hogy ha a vízhasználati szokások nem változnak, 2030-ban komoly fennakadások adódhatnak a vízellátásban - állítja egy új tanulmány.

A The Economist Intelligence Unit és az Oracle Utilities közös felmérése az Egyesült Királyság, Észak-Amerikai, Spanyolország, Franciaország, Ausztrália, Brazília, Oroszország, India és Kína 244 vízműve vezetőinek bevonásával készült.

A jelentés szerint a megkérdezettek 93%-a szerint közepesen vagy nagyon valószínű, hogy a fogyasztói vízkereslet a következő két évtizedben felülmúlja az ellátórendszerek jelenlegi kapacitását. Mindannyian arra számítanak, hogy az igények kielégítése megoldható, azonban ehhez új technológiák és eljárások bevezetése szükséges, mint a sótalanítás vagy a szivárgó csövek fokozott karbantartása.

A vizsgálat során a fogyasztói pazarlás bizonyult a legsúlyosabb akadálynak a kínálat biztosítása terén, a válaszadók 45%-a kiemelte a hatékony vízhasználatot, mint központi kihívást. Colin Skellett, a Wessex Water vezérigazgatója szerint a fogyasztók gondolkodásmódjának úgy kell megváltoznia, hogy a vízpazarlást a dohányzáshoz hasonlóan kezeljék.

Forrás: http://www.businessgreen.com