Környezetvédelem

Csökkent az antarktiszi ózonlyuk mérete 2012-ben

A NASA és a NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) műholdjai által gyűjtött adatok alapján az antarktiszi ózonlyuk kisebb idén, mint az elmúlt 20 évben bármikor, egyetlen év kivételével. Kutatók szerint az ózonlyuk méretének csökkenése az Antarktisz feletti alsó sztratoszférában mérhető magasabb hőmérséklet eredménye.

“Az ózonlyuk szeptember 22-én érte el maximális méretét, ekkor 8,9 millió négyzetmérföld [23 millió négyzetkilométer] volt a kiterjedése, amely megfelel az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó területének együttesen.

2012-ben az ózonlyuk átlagos nagysága 6,9 millió négyzetmérföld [18 millió négyzetkilométer] volt. 2000. szeptember 6-án mérték a leghatalmasabb kiterjedését, 11,5 millió négyzetmérföldet [30 millió négyzetkilométert]. Az ózonlyukat elsősorban az ember által előállított vegyi anyagokból származó klór okozza, melynek koncentrációja még mindig magas az antarktiszi sztratoszférában.

A természetes időjárási változékonyság melegebb hőmérsékletet eredményezett a sztratoszférában idén, ezért csökkent az ózonlyuk mérete.” – nyilatkozta Paul Newman légkörkutató, a NASA munkatársa.

A felvétel forrása a NASA/Goddard Space Flight Center.

 

Forrás: http://planetsave.com