Környezetvédelem

Nem fenntartható az élelmiszeripar

A mezőgazdaság és az élelmiszer-termelés évente 17,000 megatonna szén-dioxidot juttat a levegőbe - állítja egy új tanulmány.

A CGIAR Research Program on Climate Change, Agriculture and Food Security (CCAFS) jelentése alapján az élelmiszerek előállításakor keletkező kibocsátás csökkentése sürgős feladat, amely akkor valósítható meg, ha – elsősorban a fejlődő országokban – a kistermelők számára hozzáférést biztosítanak a legújabb tudományos újításokhoz, megfelelő mennyiségű forráshoz és a fejlett technológiához.

“Az élelmiszerhez kapcsolódó kibocsátás és az éghajlatváltozás hatása a mezőgazdaságra és a élelmiszer-rendszerre alapjaiban fogja megváltoztatni a termelést és a gyártást” – nyilatkozta Sonja Vermeulen, a kutatás vezetője, aki szerint a folyamat a világ különböző részeit különbözőképpen fogja érinteni, de minden régióban szemléletváltásra lesz szükség.

Forrás: http://www.edie.net