Környezetvédelem

Európa és az innováció 2012-ben

Az Európai Bizottság kiadta a 2012-es Regionális Innovációs Eredménytáblázatot, mely 190 európai régió értékelését tartalmazza.

A vizsgálat az Európai Unió államaira – kivéve Ciprust, Észtországot, Lettországot, Litvániát, Luxemburgot és Máltát -, Horvátországra, Norvégiára és Svájcra terjedt ki. A régiók innovációs teljesítményét a kutatás-fejlesztésre fordított kiadások, a kkv-k aktivitása, a köz- és magánszféra közti együttműködés, a szabadalmak, valamint az új ötletek high-tech ipari hasznosulása alapján állapították meg.

Az eredménytáblázat 4 fő kategóriába csoportosítja az európai régiókat: 41 régió vezető az innováció terén, 58 régió innováció-követő, 39 régió mérsékelt innovátor, 52 régiónak pedig szerény az innovációs teljesítménye.

Az Unió leginnovatívabb országai Svédország, Dánia, Németország és Finnország, illetve Svájc is a vezető innovátorok között végzett. Magyarország a mérsékelt innovációt felmutató államok közé tartozik.

A vezető innovátorok kék, az innováció-követők zöld, a mérsékelt innovátorok citromsárga, a szerény innovációs teljesítményű régiók narancssárga jelzéssel:

 

Forrás: http://www.smartplanet.com