Környezetvédelem

Vörös szőnyeg a gyalogosoknak Bécsben

2012.11.22. - 16:39  |  Nincs hozzászólás

Jövő év elejétől kezdi meg működését a bécsi gyalogosügyi megbízott, Petra Jens, aki saját bevallása szerint úgy tekint a közterekre, mint a saját nappalijára. A gyerekekre és az idősekre külön odafigyel majd, a gyalogosok számára pedig főutakat alakítana ki.

Iskolakerülésügyi és kerékpárosügyi megbízott után a gyalogosoknak is lesz szakavatott képviselője Bécsben. A gyalogosügyi megbízott feladata, hogy szószólója, ügyvédje legyen a gyalogosoknak, akihez minden problémával oda lehet menni, és aki segíti a kommunikációt a felek között.

A január elejétől hivatalba lépő Petra Jens célja, hogy megőrizze a gyalogos közlekedés arányát Bécsben – ami jelenleg 28% – és nagyobb elismertséget vívjon ki ennek a közlekedési módnak. „Azt szeretném, ha a városvezetés és a várostervezés vörös szőnyeget terítene ki a gyalogosok előtt” – magyarázza a Radio Wien-nek adott interjúban. Ennek megfelelően első dolga az lesz, hogy feltérképezze a bécsi gyalogút-hálózatot, „hogy lássuk, hol vannak még hiányosságok, min lehet még javítani. Elsősorban azt szeretném elérni, hogy a köztereket ugyanolyan értékesnek tartsák az emberek, mint a saját nappalijukat” – mondja.

A legfontosabb úticélokat – boltokat, iskolákat, hivatalokat – összekötő gyalogos-főutakat alakítana ki minden kerületben, amelyek mentén a gyerekeket játszó- a felnőtteket pedig pihenőhelyek várnák. A tájékozódást könnyen érthető gyalogos-irányítórendszer segítené, amely amellett, hogy megmutatná, hogyan lehet A-ból B-be jutni, olyan dolgokra is felhívná a figyelmet, hogy hol kell például lépcsőkkel számolni.

Petra Jens külön szívügyének tekinti a gyerekeket és az időseket. A gyerekek és fiatalok esetében fontosnak tartja, hogy többet mozogjanak, és többet legyenek a köztereken. A közlekedés legveszélyeztetettebb és legsebezhetőbb résztvevőinek mégis az időseket tartja, akik szívesen intézik ugyan önállóan a mindennapos dolgaikat, de nagyon fontos számukra, hogy lakókörnyezetükben biztonságosan mozoghassanak. Ebben gyakran akár egy-egy túl gyorsan pirosra váltó lámpa is akadályozhatja őket. Éppen ezért a gyalogosügyi megbízott számára nem létezik jelentéktelen probléma.

Az új bécsi gyalogosügyi megbízott egyébként azzal szerzett ismertséget magának, hogy 2006-ban 157 ezer aláírást gyűjtött azért, hogy a város komolyan foglalkozni kezdjen a kutyapiszok-problémával. Kezdeményezésének nagyszabású tisztasági kampány lett az eredménye.

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »