Környezetvédelem

Éghajlatváltozás: amerikai kilátások

Megkezdődött Dohában a 18. ENSZ Klímaváltozási Konferencia, Barack Obama újraválasztott amerikai elnökre pedig egyre nagyobb nyomás nehezedik - mivel választási kampányában és győzelme óta is többször nyilatkozott úgy, hogy az éghajlatváltozás kérdése visszakerül a napirendre, a klímacsúcson bizonyítania kell.

Az Egyesült Államoktól azt várja a világ, hogy elkötelezettségét mutasson az iparosodás előtti szinthez képest a hőmérséklet-emelkedést 2°C-ban maximálni igyekvő erőfeszítések iránt.

A közvéleménykutatások szerint az amerikaiak körében már Sandy pusztítása előtt is növekedett a klímaváltozás okozta aggodalom. Több jel utal arra, hogy Obama második ciklusában aktivizálja magát a kérdés kapcsán: egyik kampánybeszédében “bolygónk felmelegedésének pusztító erejére” hivatkozott, később azt nyilatkozta, hogy ha újra megválasztják, személyes missziójának fogja tekinteni az éghajlatváltozás elleni küzdelmet. Ugyanakkor az elnök – akkor még elnökjelölt – egyértelművé tette, a gazdaság az elsőszámú prioritás.

Dohában a figyelem Todd Sternre, az amerikai külügyminisztérium klímafelelősére irányul. Komoly aggodalomra ad okot, hogy Stern tavaly a Dartmouth Egyetemen tartott beszédében kijelentette, a 2°C-os cél néhány ország szempontjából irreális.

Obamának nincs könnyű dolga: az éghajlatváltozás mérséklésére irányuló, a gazdaságot is érintő erőfeszítései 2010-ben a szenátus ellenállásán buktak meg, most pedig a republikánousok kezében van a képviselőház, ahol jelentős számban képviseltetik magukat az éghajlatváltozás létét tagadó Tea Party tagjai.

Forrás: http://www.businessgreen.com