Környezetvédelem

Európában fenntarthatatlan fogyasztás fenyeget?

Az EU bizottságának energiaügyekkel megbízott egyik vezetője az alábbi számokat közölte: egy európai ember egy év alatt átlagban 16 tonnányi nyersanyagot használ fel az esetben, ha a gazdaság normálisan fejlődik. Ebből a 16 tonnából végül 6 tonnányi hulladék keletkezik, és ebből 3 tonna hulladéklerakókban végzi. Mindez arra utal, hogy a gazdaság Európában nem fenntartható módon működik.

Az európai helyzet azért is kényes, mert a gazdaság működéséhez hatszorta annyi nyersanyagot kell Európának importálni, mint amennyit ilyenből exportál.

Az illetékes, dr. Alan Seatter, aki az edie.net tudósítása szerint Londonban, a Lordok Házában szólalt fel, megjegyezte: egy európai polgár élelmiszerből évente 80 kilónyit dob ki, s ennek a fele még fogyasztható, felhasználható lett volna.

A forrásfelhasználás hatékonyságát kellene növelni, hiszen a japánok például ezen a téren kétszerte jobban teljesítenek, mint az uniós államok. Pedig Európa néhány országa képes már arra, hogy termékeinek 70-80 százalékát újra hasznosítsa. Ehhez azonban többek között olyan lépések kellettek, mint a viszonylag magas hulladéklerakási díjak megállapítása.

Seatter elismerte, hogy válságidőszakban nehezebb teljesíteni a fenntarthatósági követelményeket, de a hulladék, illetve hasznosítása terén lehetne előbbre lépni. A hulladék problémája a gazdasági válság után a kontinens polgárait második helyen aggasztja – hívta fel a figyelmet.