Környezetvédelem

Mérgezett orrszarvak

GPS és mérgek - az orrszarvúak illegális vadászatának megállítására a Rhino Rescue Project a szarvuk feketepiaci árat próbálja csökkenteni. Ázsiában az orrszarvúak szarva gyakran kábítószerként kel el, fogyasztói mostantól kellemetlen meglepetésekre számíthatnak.

Az orrszarvúak afrikai és délkelet-ázsiai alfajai néhány védett területet leszámítva eltűntek, körülbelül 20.000 példány él még a világon. A feketepiacon azonban egyre értékesebb az állatok porított szarva: akár 1.400 dollárt is elkérnek érte. Az orvvadászat ezért egyre intenzívebb, miközben 2007-ben csak 17 orrszarvút öltek meg az orvvadászok, 2012-ben 585-öt.

A dél-afrikai rezervátumok keményen harcolnak az orrszarvúkért: az exkatonáktól kezdve olyan új technológiák, mint a drónok vagy mérgek alkalmazása, igyekeznek mindent bevetni. A Johannesburgtól nem messze található Rhino and Lion Nature Reserve indította Rhino Rescue Project keretében cianidot juttatnak a szarvba – természetesen úgy, hogy az állatnak ne essen bántódása -, törölhetetlen színezékkel jelölik meg, valamint nyomkövetőt helyeznek el rajta. Az intézkedések mind a szarv értékének csökkentésére irányulnak.

Forrás: http://www.fastcoexist.com