Környezetvédelem

Uniós erőfeszítések a vízért

2013-ben 40 millió eurós kutatási finanszírozási keret válik elérhetővé az európai vízügyi kihívások kezelését célzó fejlesztésekre és innovatív megoldások létrehozására.

Az Európai Vízügyi Innovációs Partnerség (Water EIP) által elfogadott Stratégiai Megvalósítási Terv (Strategic Implementation Plan, SIP) a vízkérdést kiemelt területként jelölte meg, ahol hatékony megoldásokra van szükség.

A Water EIP azért jött létre, hogy elősegítse a 10 legfontosabb vízzel kapcsolatos kihívásra válaszoló innovatív megoldások azonosítását, tesztelését, terjesztését és telepítését. A közelmúltban 5 kihívásra szűkítették a listát, ezek a víz újrafelhasználása és újrahasznosítása, a víz- és a szennyvíz, valamint a kockázatok és a vízzel kapcsolatos rendkívüli események kezelése.

Janez Potočnik környezetvédelmi biztos szerint “innovációra van szükségünk a vízzel kapcsolatos kihívások megoldásához… A SIP megvalósítása nem csak arról szól, hogy elég jó minőségű víz álljon rendelkezésre a lakosság, a gazdaság és a környezet számára, hanem megerősíti az európai vízügyi ágazat jelentőségét a globális piacon, amely várhatóan kétszeresére nő 2030-ra”.

Forrás: http://www.edie.net