Környezetvédelem

Obama és a klímaváltozás: szembe kell nézni a kemény kérdésekkel

Barack Obama, Amerika duplázó elnöke nem csak politikai kihívást lát a klímaváltozásban és a környezetvédelemben. A demokrata elnök a következő generációt tartja szem előtt, amikor a források megfelelő felosztásáról van szó.

Obama a Time magazin különszámában beszélt arról, hogyan látja a kérdés: a kormánynak többet kellene tennie vagy kevesebbet? Amerika első színes bőrű elnöke elmondta, szerinte az erőforrások megfelelő elosztása a lényeg, és a jövőt kell szem előtt tartani, amikor pénzköltésről van szó.

„Nos, nem abban vitatkozok a kormánnyal, hogy többet tegyen; abban vitatkozok a kormánnyal, hogy többet tegyen a helyes ügy érdekében”- mondta a demokrata elnök.

„Szóval nem azt vitattam, hogy a kormány többet költsön önmagában. Szerintem számunkra az az értelmes, hogy kevesebbet költsünk háborúkra és többet kutatásra és fejlesztésre. Az olyan szektorokban, mint az energia, nem azzal vitatkoztam, hogy önmagában többet költsünk; azt vitattam, hogy nincs értelme annak, miszerint 4 milliárd dollárt költünk egy olajipari vállalat támogatására, mely érett és nagyon is profitképes”- folytatta Obama.

„Arra kellene használnunk azt a pénzt, hogy a jövő számára finanszírozzuk a tiszta energiát”- tette hozzá.

A lapnak adott interjúban később ismét előkerült a környezetvédelem, mégpedig a klímaváltozás, amikor Obama a gyerekeiről beszélt.

„Egy szülőt mindig arra emlékezteti az, amikor nézi a gyerekei életkorát, hogy minden, amit tesz, annak szem előtt kell tartania az ő jövőjüket. Hevesen reménykedsz benne, hogy tovább fognak élni nálad, és abban is, hogy a világ jobb lesz nekik, amikor már nem vagy itt. Elkezdesz az ő gyerekeikre gondolni”- mondta a Honoluluban született elnök, akit másodjára választott meg a Time az év emberének.

„És így tovább, az olyan dolgokkal folytatva, mint például a klímaváltozás. Szerintem ennek az országnak és az egész világnak fel kell tennie néhány kemény kérdést többek között arról, hogy mit hagyunk hátra magunk után, ami a mi vállunkon nyugszik.”

Fotó: Barack Obama/Facebook