Környezetvédelem

Elindul Kalifornia trónfosztása

Szívesen hallanánk róla, hogy mondjuk Hajdú-Bihar és Baranya megyék – és vezetőik - környezettudatossági versenyt kezdenének. Mert másutt van ilyenre példa.

Az USA-ban most New York állam hívta ki Kaliforniát versenyre ezen a téren. Kaliforniáról köztudott, hogy a könyezettudatos fejlesztések éllovasa lett, nem utolsó sorban kedvező földrajzi és gazdasági adottságainak, a modern technika fellegváraként is.

Andrew Cuomo, New York állam (amelynek területén foglal helyet New York is) kormányzója azonban olyan terveket vázolt, melyek egyebek között egy másfél milliárd dolláros napenergetikai fejlesztést, egy úgynevezett zöld bankot és elektromos autóknak 3 ezer töltőállomás létrehozását tűzi ki.

Cuomo kijelentette: a jövő gazdasága a tiszta technológiák gazdasága, ezen a téren versenyfutás folyik és noha bármely amerikai állam lehet annak nyertese „mi azt akarjuk, hogy New York állam legyen” – idézi őt a Forbes magazin.

Évi 150 millió dollárt fordítanának 10 éven keresztül napenergetikai berendezések telepítésére, egyszerűsítenék az ilyen beruházások adminisztrációját. Az egymilliárd dolláros tőkével létrehozandó állami zöld fejlesztési bank a magánvállalkozásokat ösztökélné energiahatékony beruházásokra. A 3 ezer elektromos töltőállomást öt éven belül hoznák létre, 50 millió dollárt áldoznának rá.

Kalifornia már javában hajtja végre 2,2 milliárd dolláros „szolár kezdeményezés” nevű programját és 100 millió dollárt áldoz az idei évtől elektromos autók töltőállomásainak építésére. New York államnak nehéz dolga lesz felzárkózni….