Környezetvédelem

Drasztikusan megnőtt a havi forrósági rekordok száma világszerte

2013.01.16. - 09:30  |  Nincs hozzászólás

A globális felmelegedés hatására drasztikusan megnőtt a havi forrósági rekordok száma világszerte – állapították meg a kutatók a bolygó különböző pontjairól származó mérési eredmények alapján.

A Climatic Change című folyóiratban közölt tanulmány szerint jelenleg átlagosan ötször több rekorddöntő meleg hónapot jegyeznek fel világszerte, mint amennyivel a hosszú távú globális felmelegedés hatásai nélkül kellene számolni. Európa, Afrika és Dél-Ázsia egyes részein a havi hőmérsékleti rekordok száma megtízszereződött. A Potsdami Klímahatás Kutatóintézet (PIK) és a madridi Complutense Egyetem kutatói úgy becsülték, hogy a megfigyelt havi hőmérsékleti rekordok 80 százaléka nem következett volna be az ember okozta klímaváltozás nélkül.

"Az elmúlt évtized ez idáig példa nélküli hőhullámokat hozott: 2012-ben az Egyesült Államokban, 2010-ben Oroszországban, 2009-ben Ausztráliában és 2003-ban Európában - húzta alá a tanulmány vezető szerzője, Dim Coumou. - A szélsőséges forróságok sok emberéletet követelnek, erdőtüzeket és terményveszteséget okoznak. A társadalmak és ökoszisztémák nem tudnak alkalmazkodni a folyton rekordokat döntő hőmérsékletekhez."

A tanulmány készítői 131 év havi hőmérsékleti jellemzőit dolgozták fel: a világ különböző tájain lévő több mint 12 ezer mérőpont által szolgáltatott adatokat az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) bocsátotta a kutatók rendelkezésére. A szakemberek által kidolgozott statisztikai modell egyértelműen a globális felmelegedés következményeként magyarázza a havi hőmérsékleti rekordok számának növekedését - olvasható a ScienceDaily ismeretterjesztő hírportálon.

A klímaváltozás elmúlt negyven évben tapasztalt erősödése miatt a forrósági rekordok is ebben az időszakban váltak jóval gyakoribbá.

A tanulmány előrejelzései szerint ha a globális felmelegedés folytatódik, akkor harminc éven belül tizenkétszer több új havi hőrekord lesz, mint amennyi a klímaváltozás nélkül előfordulna. "Persze ez nem azt jelenti, hogy a mostaninál tizenkétszer több forró nyarunk lesz Európában: a helyzet ennél sokkal rosszabb" - mutatott rá Coumou.

A 2040-es évek hőcsúcsai ugyanis nem csupán a mai állapotokhoz képest lesznek forróak, hanem a 2020-as és 2030-as évek hőmérsékleti szélsőségeit is túl fogják szárnyalni, amelyek már amúgy is melegebbek lesznek, mint bármi, amelyet eddig tapasztaltunk. A szakember hangsúlyozta, hogy "mindez pedig csupán a globális átlag: bizonyos szárazföldi régiók esetében az új rekordok számának növekedése még nagyobb lesz".

Forrás: http://mti.hu

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »