Környezetvédelem

Az Egyesült Királyság hátrál, veszélyben az éghajlatváltozás elleni uniós célkitűzések

Bár az UKIP kezdeményezése valószínűleg nem lesz elég sikeres ahhoz, hogy döntéshozatalra kényszerítse az Uniót, ehhez ugyanis egymillió európai polgár aláírása szükséges, az Egyesült Királyság egyre egyértelműbben kibontakozó elszakadási törekvéseit figyelembe véve a politikai következmények súlyosak lehetnek.

A petíció az anyagi források “pazarlásának” megállítására, az egyoldalú éghajlatpolitikai intézkedések megszüntetésére, az energiaárak csökkentésére és az energiabiztonság növelésére szólít fel, utóbbit a fosszilis energiahordozók szerepének erősítésével biztosítanák támogatói. Az euroszkeptikus UKIP kezdeményezésben megfogalmazott célokat a konzervatív jobboldal és az energia-intenzív európai iparágak szereplői is osztják. A kérdésfelvetés nem csak a klímapolitikát érinti, az Unió jövője szempontjából ugyanis kritikus jelentőséggel bírhat, hogyan kezeli a helyzetet Nagy-Britannia: ha a szigetország komolyan fontolgatja az integrációból való kilépést, az éghajlati célkitűzések járulékos veszteséggé válhatnak.

“Nem hiszem, hogy a környezetvédelmi szabályozás okozná a legjelentősebb aggodalmat David Cameron számára az Unióval összefüggésben, de természetesen megtörténhet, hogy [a klímapolitika] áldozattá válik, ha az Egyesült Királyság ki akar lépni az Európai Unióból” – nyilatkozta Graham Watson, az Európai Parlament liberális demokrata képviselője.