Környezetvédelem

Irán a BP ellen

Irán úgy véli, a BP működtette azeri olajkitermelés felelős a Kaszpi-tengeri szennyeződésért, ezért az ország perbe hívhatja a brit olajcéget - jelentette ki Irán környezetvédelmi miniszterének helyettese.

Iráni tisztviselők arra panaszkodnak, hogy az azeri olaj iráni strandokon hagyta nyomát az elmúlt évben, s ezért – az iráni Press TV tudósítása szerint – az ország beperelheti Azerbajdzsánt.

Abdolreza Karbasi környezetvédelmi miniszterhelyettes a BP-t vádolta, és leszögezte, ha a szennyezés folytatódik, országa pert indít a cég ellen. “Tavaly a Kaszpi-tenger déli partjai tele voltak olajfoltokkal, legutóbb négy hónappal ezelőtt 25 tonna olajat távolítottak el iráni partokról” – nyilatkozta Karbasi, aki azt azonban nem tisztázta, mely bíróság előtt indítaná el az ügyet az ország.

A BP szóvívője szerint a hivatalos jelentések nem tesznek említést Kaszpi-tengeri szivárgásról, sem most, sem az elmúlt években. “A mi felelősségi területünk a Kaszpi-tenger, ezért szigorú [egészségügyi, biztonsági, környezeti] módszereket és eljárásokat működtetünk a nemzetközi normákkal összhangban” – áll a cég e-mail nyilatkozatában.

Forrás: http://www.guardian.co.uk