Környezetvédelem

A fejlődő világ tovább támogatja az olajat és a szenet

A fosszilis energiahordozókhoz adott állami támogatások már 2011-ben elérték az 523 milliárd dolláros nagyságrendet, ha a megújulók hasonló nagyságrendű támogatásban részesülnének, akkor például a mostani uniós CO2-kibocsátási engedélyek értékének a mostani érték több mint tízszeresét kellene elérniük.

A Nemzetközi Energiaügynökség(IEA) adta ki a támogatásokról szóló becslést, az ügynökség első számú embere szerint a szén és olajiparnak adott támogatások (főleg a fejlődő világban) egyszerűen a zöld energiák „közellenségei”. Nonszensznek tartja, hogy a megújulókról, hatékonyságról, klímavédelemről beszélnek, közben a fosszilis energiatermelés kapja a támogatásokat – idézi őt a businessgree.com.

Sokkal inkább az állami politikák kiszámíthatatlansága, változékonysága, mint a szélenergiával kapcsolatban hangoztatott hasonló érvek akadályozzák a zöld energiák piacának fejlődését. Ha a kormányok politikája legalább annyira megjósolható lenne, mint a szél mozgása, már nyert ügyünk lenne, mondta az IEA vezetője, Dr. Fatih Birol, aki szerint egyhamar nem várható érdemi változás a támogatásokat preferáló politikákban. Szavai szerint India, illetve Oroszország részéről tapasztalható némi kedvező elmozdulás.