Környezetvédelem

Hulladék: uniós pénzből nem lett semmi

Kidobott pénzzé vált a kidobott hulladék kezelésére szánt uniós pénzek nem lebecsülendő része – állapították meg az EU számvizsgálói.

Azt vizsgálták, milyen hatékonysággal használták fel a 2000 és 2013 között ilyen célra strukturális alapokból adott csaknem 11 milliárd eurónyi pénzt.

A vizsgálat szerint a hulladékkezelés terén meghatározott uniós direktívákat kiegészítő intézkedéseket nem alkalmazták kellő hatékonysággal a tagországok.

A jelentés felhozza: a hulladékot, mivel fontos nyersanyagokat tartalmaz, kezelni kell, pontosabban kellett volna, mivel nagy mennyiség mindenféle kezelés nélkül egyszerűen a hulladéklerakókban végezte. Mi több, ezen lerakók lezárásához, utólagos gondozásához sok helyütt nem tettek félre elegendő pénzt.

A hulladékkal kapcsolatos intézkedések hatását nem mérték kellő alapossággal, következésképp nem megfelelő minőségű adatokat szolgáltattak a folyósított pénzek felhasználásáról sem – írta a hét elején az euractiv.com.

Nem meglepő, hogy a kezelésre szoruló hulladék mennyisége az uniós pénzből támogatott nyolc körzetből hat körzetben tavaly nőtt, a körzetek negyedében valósult meg javuló arányban a szelektív hulladékgyűjtés.

A jelentés szerzői szerint azért kell kezelni a víz, a levegő, a talaj minőségromlásának kockázatát nem növelő módon a hulladékot, mert Európában az anyagi fogyasztás növekszik, azaz a hulladék mennyisége is. Az uniós községekben élő egy-egy állampolgár évente fél tonnányi szemetet „termel”.

Az idei év végére a tagországoknak már úgynevezett különleges hulladékmegelőzési programokat kell kidolgoznia.