Környezetvédelem

Pazarlás, éhezés és reformok

2013.02.19. - 15:41  |  Nincs hozzászólás

Megdöbbentő adat, hogy a világon megtermelt élelmiszer 30-50%-a minden évben a szemétbe kerül. Ez az óriási szám magába foglalja a termelés, a raktározás, és szállítás során keletkező valamint a háztartásokban megmaradó mennyiséget is.

Mivel ez a tendencia globális jelleget ölt, nem lehet kivétel ez alól Kína sem, ahol számos intézkedést vezettek be az elmúlt években, hogy visszaszorítsák a pazarlást, újrahasznosítsák a felesleget, illetve minél több ember számára biztosítsanak élelmet.

Szinte hihetetlen, hogy míg Kína egyes területein hatalmas méreteket ölt a szegénység (majdnem 128 millió ember él mélyszegénységben), addig az országban csupán az éttermek által kidobott, még fogyasztható ételmaradékok akkora mennyiséget tesznek ki évente, amivel 200 millió embert lehetne jóllakatni. Vajon milyen megoldást lehet találni egy ilyen összetett kérdésre legyen szó egy nemzetről vagy akár globálisan vizsgálva?

Kína több irányból is próbál eredményesen változtatni, a két legfontosabb lépés mégis annak elérése, hogy minél kevesebb étel kerüljön a szemétbe, valamint hogy a maradékokat minél hatékonyabban hasznosítsák újra.

New York City ilyen szempontból pozitív példával szolgálhat, ugyanis a város egyik nagy területű piacán 2007 óta működik egy hatalmas komposztáló, amelyben eddig közel 450 tonnányi élelmiszert hasznosítottak újra a lelkes lakosok. Szerencsére Kínában is igen gyorsan terjed a szelektív hulladékgyűjtés (legyen szó szerves vagy szervetlen hulladékról), mindez azonban kevés a probléma teljes körű kezelésére, a megelőzésnek kell még nagyobb szerepet kapnia. Erre volt kiváló példa az a helyi kezdeményezés, amelyik arra ösztönözte az embereket, hogy étteremben való (de bármilyen más) étkezések alkalmával törekedjenek a „zéró maradék” elvre, inkább kevesebbet rendeljenek.

Bár nálunk a számok jóval kisebbek Kínához vagy akár az USA-hoz képest, mégis érdemes elgondolkoznunk azon, hogy vajon valóban mindig annyi ételt vásárolunk, amennyire szükségünk van, vagy maximálisan felhasználjuk-e a rendelkezésünkre álló alapanyagokat. Egy kis odafigyeléssel nemcsak a szemetesünk telik meg lassabban, de hosszú távon a pénztárcánk is meghálálja.

Forrás: http://www.worldwatch.org

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »