Környezetvédelem

Pazarlás, éhezés és reformok

Megdöbbentő adat, hogy a világon megtermelt élelmiszer 30-50%-a minden évben a szemétbe kerül. Ez az óriási szám magába foglalja a termelés, a raktározás, és szállítás során keletkező valamint a háztartásokban megmaradó mennyiséget is.

Mivel ez a tendencia globális jelleget ölt, nem lehet kivétel ez alól Kína sem, ahol számos intézkedést vezettek be az elmúlt években, hogy visszaszorítsák a pazarlást, újrahasznosítsák a felesleget, illetve minél több ember számára biztosítsanak élelmet.

Szinte hihetetlen, hogy míg Kína egyes területein hatalmas méreteket ölt a szegénység (majdnem 128 millió ember él mélyszegénységben), addig az országban csupán az éttermek által kidobott, még fogyasztható ételmaradékok akkora mennyiséget tesznek ki évente, amivel 200 millió embert lehetne jóllakatni. Vajon milyen megoldást lehet találni egy ilyen összetett kérdésre legyen szó egy nemzetről vagy akár globálisan vizsgálva?

Kína több irányból is próbál eredményesen változtatni, a két legfontosabb lépés mégis annak elérése, hogy minél kevesebb étel kerüljön a szemétbe, valamint hogy a maradékokat minél hatékonyabban hasznosítsák újra.

New York City ilyen szempontból pozitív példával szolgálhat, ugyanis a város egyik nagy területű piacán 2007 óta működik egy hatalmas komposztáló, amelyben eddig közel 450 tonnányi élelmiszert hasznosítottak újra a lelkes lakosok. Szerencsére Kínában is igen gyorsan terjed a szelektív hulladékgyűjtés (legyen szó szerves vagy szervetlen hulladékról), mindez azonban kevés a probléma teljes körű kezelésére, a megelőzésnek kell még nagyobb szerepet kapnia. Erre volt kiváló példa az a helyi kezdeményezés, amelyik arra ösztönözte az embereket, hogy étteremben való (de bármilyen más) étkezések alkalmával törekedjenek a „zéró maradék” elvre, inkább kevesebbet rendeljenek.

Bár nálunk a számok jóval kisebbek Kínához vagy akár az USA-hoz képest, mégis érdemes elgondolkoznunk azon, hogy vajon valóban mindig annyi ételt vásárolunk, amennyire szükségünk van, vagy maximálisan felhasználjuk-e a rendelkezésünkre álló alapanyagokat. Egy kis odafigyeléssel nemcsak a szemetesünk telik meg lassabban, de hosszú távon a pénztárcánk is meghálálja.

Forrás: http://www.worldwatch.org