Környezetvédelem
A kevesebb néha több
„Felezzük meg a húsfogyasztásunkat” javasolják a tudósok. Korunk túlzó állattartása és az abból származó anyagi és természeti károk olyan méreteket öltenek, ami fölött már nem szabad szemet hunynunk. A visszafogottabb húsfogyasztás nemcsak a természetre, de egészségünkre és pénztárcánkra is pozitív hatással van.

Az elmúlt pár évtizedben jelentősen megnövekedett a kereslet az állati termékek iránt és ezzel együtt az igény is a minél olcsóbb hústermékekre. Ennek egyenes következménye lett az a túlzó élőállat tenyésztés, amely nemcsak az állatokkal bánik kizsákmányoló módon, de talán legnagyobb mértékben járul hozzá a környezetszennyezéshez.
Eközben azonban saját egészségünket is kockáztatjuk, ugyanis az élelmiszeripar csak úgy tud lépést tartani ezekkel az igényekkel, hogy nagy mennyiségben használ műtrágyát, rovarirtó szereket, gyom irtószereket. Ezek a vegyszerek azon túl, hogy károsítják az emberi szervezetet, folyamatos veszélyt jelentenek az élővilágra is. Túlzó használatuk óriási károkat okoznak az óceánokban, tömeges halpusztulást idéznek elő, míg mások a méhekre vagy a kétéltűekre jelentenek veszélyt.
A megoldás a tudósok szerint elsőként az emberek fogyasztási szokásaiban keresendő. Csökkentsük felére a megszokott húsmennyiséget, és igyekezzünk alternatívákat találni. Fogyasszunk több zöldséget, illetve figyeljünk oda az elfogyasztott étel mennyiségére is.
Ezek a változtatások a legtöbbször nem is észrevehetők, pár hét alatt könnyen megszokhatóak, ráadásul az egészségünk is meghálálja. Érdemes a húsételnek újból megadni azt a különlegességet, mint nagyszüleink idejében, és inkább ritkábban fogyasztani, de akkor minőségit.
Forrás: http://www.guardian.co.uk
Rovat további cikkei
Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...
Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...
Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában
Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...
Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással
Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...
Friss cikkek
Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele
Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...
Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók
Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...
Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját
A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...