Környezetvédelem

Tavaly mintegy 4 százalékkel nőtt Kína energiafogyasztása

De az egy főre jutó GDP tekintetében 3.6%-kal csökkent, derül ki a kínai kormány jelentéséből. A kontinensnyi lakosságot felvonultató ország továbbra is a világ vezető CO2 kibocsátója.

A Nemzeti Statisztikai Hivatal pénteken adta ki a jelentését 2012-ről, és ebből az is kiderült, hogy Kína 3.6 milliárd tonnának megfelelő mennyiségű szenet használt el tavaly. Mindez azt jelenti, hogy továbbra is a szén a vezető energiaforrás az 1.3 milliárd lakosú államban. A hivatal pontos tájékoztatása szerint az energiafelhasználás 3.9 százalékkal nőtt, ami főleg a lakosság egyre nagyobb fogyasztásának tudható be – terjed a nyugatias, fogyasztásközpontú életvitel, és az autóeladások is szárnyalnak.

A szén továbbra is vezető szerepet játszik az igények kielégítésében: a fosszilis hordozó 66.4%-kos szeletet tudhat magáénak az energiatortában. Az olajnak 18.9, a természetes gáznak 5.5% jutott tavaly. A maradékot többnyire a vízierőművek adják, miközben a nukleáris energia még mindig meglehetősen ki szerepet kap az energiapiacon – mindezt a nagyratörő tervek ellenére, miszerint jelentős atomerőművek építését tervezik.

A NBS jelentése szerint Kína szénfogyasztása 2.5 százalékkal nőtt 2012-ben, az olajé 6 százalékkal, a természetes gázé 10.2 százalékkal, míg a villamos energia felhasználása 5.5 százalékkal emelkedett. Mindezek ellenére az egy főre jutó GDP esetében 3.6 százalékkal csökkent az energiafelhasználás.

A világ második legnagyobb gazdasága ismét töretlenül növekszik, miután tavaly egy kis kitérőt tett: 2012-ben „mindössze” 7.8 százalékos volt a növekedés mértéke, ami a legalacsonyabb volt az elmúlt 13 évben. 2010-ben 10.4 százalék, 2011-ben 9.3 százalék volt ez a mutató.