Környezetvédelem

Houstonban felesleges lesz a hulladéklerakás?

A vegyes szemétből minden különböző anyagot szétválogató és recikáló „hulladékfelszámoló” megoldáson törik a fejüket az amerikai Houston városában.

A szelektív hulladékgyűjtés és újrahasznosítás ebben a texasi metropolisban alacsony hatásfokkal működik, minek következménye, hogy a lerakók lassan hatalmassá duzzadnak.

A sajtó szerint egyszerűen elfelejtették az embereket ránevelni a szelektív gyűjtésre, hiányos az ezzel kapcsolatos tájékoztatás, nincs is szabályozva. Most azon gondolkodnak szakemberek, miként lehetne a technikára bízni mindazt, amit az emberek nem végeznek el. A teljes hasznosítás lenne a cél, a megvalósításra született is már egy kezdeményezés.

Houstoni illetékesek bejárták a világot, hogy az ömlesztett hulladékfeldolgozás már létező megoldásait tanulmányozzák, és találtak is ilyeneket. Például az Organic Energy Corporation nevű cég megoldási módja mechanikus szétválasztás, minek köszönhetően a mindenütt egyetlen gyűjtőkbe kerülő vegyes hulladékot 85-95 százalékban tudják újrahasznosításra előkészíteni, következésképp a városi hulladék ilyen arányú részének nem kell sem égető, sem lerakó.

Az újrahasznosítás eredménye részben biogáz, valamint üzemanyag, többek között nyersolaj.

A fastcoexist.com portál írása szerint a houstoni hulladékfelelősök álma egy olyan megoldás, ahol minden egyes hulladékféleség darabjait külön választja a rendszer, elsősorban az élelmiszer-hulladéktól. Mi több, az elkülönített és reciklált anyagokat értékesítik, az élelmiszer hulladékot komposztálják és üzemanyagnak dolgozzák fel.