Környezetvédelem

Zöld munkahely – I. rész

Egy környezettudatos munkahely egészségesebb, kisebb ökológiai lábnyomot hagy maga után és hatékonyabb munkavégzést is eredményez. Legyen szó új állásról, jelenlegi munkakörödről, vagy akár egy saját vállalkozás elindításáról, mindig van lehetőséged egy zöldebb munkahely megteremtésére.

Mindegy, hogy főnökként vagy alkalmazottként dolgozol, ahogy az is, hogy az irodában már tettetek „zöld” lépéseket, vagy csak most kezdtetek nyitni felé, néhány gyakorlati tippel könnyedén megteremthetitek egy egészséges, hatékony munkahely alapjait. Három cikken keresztül minden részletre kiterjedően igyekszünk bebizonyítani ezt.

1. Több munka, kevesebb energia

A legtöbb ember központi munkaeszköze a számítógép. Figyeljünk oda az energiatakarékossági beállításokra, és győződjünk meg arról, hogy leállítottuk a készüléket, mikor nap végén elhagyjuk az irodát. (köztudott, hogy készenléti üzemmódban továbbra is fogyasztja az áramot) Nyomtatókat, scannereket és más, csak alkalmanként használt eszközöket pedig húzzuk ki, amikor nem használjuk. Azt talán nem is kell külön kiemelnünk, hogy kapcsoljuk le a villanyt, ha nem tartózkodunk a helyiségben.

2. Digitalizáljunk!

Furcsa, hogy a mai „digitális világ” mellett még mindig óriási mennyiségű összegeket költünk a fehérített papírokra, melyek nagy része egy rövid használat után a szemetesben landol. A legzöldebb papír az, ami egyáltalán nincs is, tehát ha csak tehetjük, válasszuk a digitális megoldásokat. Amit lehet, azt intézzük el interneten, a fájlokat tartsuk számítógépén az iratszekrények helyett, a beszámolókat képernyőn mutassuk meg papírok helyett, és lehetőleg e-mailt írjunk a hagyományos levél helyett. Az olyan szoftverek pedig, mint a GreenPrint segítenek kiküszöbölni a felesleges üres oldalakat nyomtatás előtt.

3. Spóroljunk a papírral!

Mielőtt papírt vásárolunk a nyomtatóhoz, legyünk körültekintőek és válasszuk az olyan újra feldolgozott papírt, amihez lehetőleg minél kevesebb klór fehérítőt használtak. Bár az ilyen papírok is nagy energia, víz és kémiai erőforrások használatát igénylik, még mindig ez a legideálisabb választás. Nyomtatóból olyat válasszunk, ami tud kétoldalasan nyomtatni, és amikor csak tehetjük, ezt a funkciót válasszuk.

Forrás: http://www.treehugger.com